Deti a včielky

Liptov má nespočetné množstvo prírodných krás, bohatstiev, ktorými nás obklopuje. Včelárstvo patrí medzi tie aktivity, ktoré boli pre Liptákov už od pradávna súčasťou ich života. Láska ku včielkam sa dedila z generácie na generáciu a ony zas nám svojím medom sa snažili osladiť nie vždy ľahký život. Táto láska k včelám pretrvala v mnohých dodnes.

Včelársky krúžok pri Základnej škole s materskou školou vo Svätom Kríži navštevujú žiaci už 4.rok. Mnohí zo zvedavosti, z poznania nepoznaného, ale aj takí, ktorí sa stretajú so včelárstvom v rodine, pri svojom starkom, strýkovi či ujovi. V tomto školskom roku sú to deti od 6 do 13 rokov, dievčatá aj chlapci. Keďže  máme 25 členov, pracujú v dvoch krúžkoch- mladšie a staršie deti. Založili sme si školskú včelnicu, kde prakticky spoznávajú život včiel, učia sa porozumieť ich zákonitostiam a potrebám. Vnímajú náš svet ako celok, ktorý musí fungovať vo vzájomnej harmónii. Téma života včiel rezonuje v mnohých oblastiach súťaží či už výtvarných, vedomostných. Deti aktívne prezentujú svoje umelecké zručnosti a vedomosti. Pravidelne svojimi prácami prispievajú na Včelárskej nedeli v Pribyline.

Tak ako všetkých nás aj deti ovplyvňuje a zasahuje do života súčasná pandémia. Nemajú možnosť si porovnať svoje vedomosti a zručnosti v oblasti včelárstva s rovesníkmi. V krúžku však pracujú aktívne, zaujímajú sa o všetko dianie, vedia sa tešiť z každej maličkosti.

Včelársky krúžok má podporu zo strany vedenia obce i školy. Zároveň ho finančne podporila i Nadácia VÚB, kde prostredníctvo grantu Včelnica pri ZŠ s MŠ Svätý Kríž sme získali financie na zakúpenie ochranných pomôcok- včelárskych kombinéz, tričiek s logom, v ktorých sa môžu prezentovať na hromadných akciách, voskotopku na spracovanie vlastného vosku, vysadili sme množstvo peľodajných a medonosných rastlín.

I prostredníctvom tohto projektu sa snažíme o vybudovanie sebestačnej školskej včelnice, na ktorej budú deti plnohodnotne spoznávať život včely medonosnej a jej nenahraditeľné zastúpenie v prírode. Zároveň budú vedené k ochrane prírodného prostredia a ekologickému včeláreniu. Výsadba medonosných rastlín spestrí nektárovú pašu aj iným opeľovačom hmyzu a prospeje k biodiverzite prírodného prostredia.

Sme súčasťou prírody. Ľudia priamo ovplyvňujú jej ráz v súčasnosti predovšetkým negatívne. Využívame jej bohatstvá, nevraciame jej však v takom meradle, ako berieme. Žijeme na dlh, ktorý skôr či neskôr zrúti celý systém fungovania. Mnohí bijú na poplach, ale predovšetkým mocní a bohatí môžu niečo zmeniť vo väčšom meradle. Každý však môžeme prispieť svojím i keď malým podielom. Snažia sa o to i deti, ktoré navštevujú včelárky krúžok v Svätom Kríži.

Margareta Hockicková

Včelársky krúžok pri ZŠ s MŠ Svätý Kríž

IMG_20211214_133420

Obrázok 1 z 3